Når chefen er en komandus

Kan du huske historien om Emil fra Lønneberg, der bespiser Lønnebergs fattiglemmer med familiens julemad? Fattiggården bliver bestyret af Komandusen. Da jeg hørte historien første gang bed jeg mærke i ordet komandus, for jeg syntes det var et fint ord, selvom jeg var helt på det rene med, at det absolut ikke var positivt at være en komandus. Jeg kom til at tænke på ordet igen, da jeg for noget tid siden fik en mail fra en lærer, der læser med her på bloggen.

Hun skrev, fordi hun godt kunne tænke sig, at jeg skrev noget om omgangstonen mellem chef og medarbejdere. Hun er nemlig ikke så imponeret over sin nye chef.

Den konkrete chef er ret nyansat, ret ung og kommunikerer ret konsekvent i bydeform.  Mange af lærerne har været på skolen længe. Nogen har endda været lærere før den nye chef blev født og de synes naturligvis ikke, det er lykken at have fået en ung, uerfaren kommandoivrig chef. Med andre ord chefen er en komandus.

Der var vedlagt dette eksempel på den skriftlige kommunikation og stilen er nogenlunde den samme mundtligt.

Hej

Jeg kan se du ikke har tilmeldt dig to fagudvalg. Dette skal du gøre inden ugen er omme ved at give mig besked pr. mail

MVH NN

Desværre er det en klassiker, at en ny, usikker chef falder i komandusens gryde og prøver at skjule usikkerheden bag en kontant tilgang.

Det kommer bag på rigtig mange nye ledere hvor meget ledelsestid der går med snak. De tænker, at deres medarbejdere er voksne mennesker, der selv siger til hvis de har brug for noget. På samme måde forfalder man som ny leder f.eks. til at tro, ens medarbejdere sagtens kan se man er flink, selv om man skærer ind til benet og fjerner alle omsvøb i sætningen fordi man har travlt.

Uanset om man er chef eller medarbejder, så er der aldrig nogen der har taget skade af at være høflig. Og de forskellige høflighedsfraser og former findes netop for at få tingene til at glide lidt lettere. På dansk findes ordene ”please” eller ”bitte” ikke, så vi er nødt til at bruge lidt flere ord. Når jeg f.eks. har lavet mad, så synes jeg i den grad, min mand bør smutte ud og tage opvasken.  Det ved han godt, så i princippet kunne jeg nøjes med at sige ”nu kan du godt vaske op”. Det vil sandsynligvis ikke være så befordrende for vores samliv at tale sådan til ham, så i stedet siger jeg ”er du sød at tage opvasken? ” eller ”gider du vaske op? ” efterfulgt af et ”tak” når han er færdig.*

De fleste voksne mennesker ved godt, at chefen har lov til at bestemme. I Danmark er der bare ikke ret mange, der bryder sig om at blive mindet om hierarkiet. Så et godt råd er at pakke sine ordrer ind som venlige henstillinger – og så selvfølgelig skrue bissen på hvis det skulle blive nødvendigt.

Ovenstående mail er helt på sin plads hvis deadline er overskredet og vedkommende allerede har fået en reminder. Men eftersom deadline ikke var overskredet, havde det nok været klogt at komme med en henkastet mundtlig bemærkning om ”du husker at melde tilbage omkring de to fagudvalg ikke?”

Det skrevne ord virker hurtigt meget hårdere end det talte, så mit råd til lederen er at gøre så meget som muligt mundtligt. Er man nødt til at kommunikere på skrift så tænk på at skrive, som man ville gøre til en fremmed.

Så den tidligere nævnte mail kunne med fordel have lydt

Hej XX

Jeg vil blot være sikker på, du har husket, at jeg skal have en mail med dine to fagudvalg i denne uge?

MVH NN

Jeg håber for den nye chef, at der er en behjertet medarbejder, der banker på døren og gør NN opmærksom på, at flere af lærerene føler sig stødt over den måde hun siger tingene på.

Samtidig håber jeg også, at der er nogen i lærerkollegiet, der tænker på at NN sidder som ny i et job med en spritny og yderst upopulær reform, så det kunne tænkes, at lærerne heller ikke har været helt fair.

*For en god ordens skyld vil jeg ikke undlade at gøre opmærksom på, jeg har en helt fantastisk mand, som bl.a. tager opvasken af sig selv uden nogen form henstilling.

Reklamer

One thought on “Når chefen er en komandus

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s