3 grunde til det er en god idé at være ulønnet praktikant

På baggrund af et spørgsmål fra en læser her på bloggen, har jeg lavet en lille serie på tre indlæg omkring praktikanter. Næste indlæg kommer 22. juli.

For mange kan et ulønnet praktikophold være en måde at få noget erhvervserfaring inden man er færdig med sit studie. Selv havde jeg fornøjelsen af at være i ulønnet praktik på Generalkonsulatet i New York. Et ophold der var lærerigt og uden tvivl medvirkende til at skaffe mig mit første job efter endt uddannelse.

Jeg har fuld forståelse for at nogen måske tænker at virksomheden bare udnytter den gratis arbejdskraft, men husk at virksomheden investerer også tid og dermed penge i at oplære praktikanten.

Her er tre grunde til at et ulønnet praktikophold lønner sig på den lange bane.

1) Erfaring

Alle nyuddannede klager over at arbejdsgiverne ikke ansætter nyuddannede men folk med erfaring. Et praktikophold er en måde at få erfaring på selvom du er nyuddannet. Praktikerfaringen forbereder dig på hvad det er for en virkelighed du skal ud i og det giver dig værdifuld erfaring at skrive på dit CV.

2) Netværk

Ca. 30% af alle job besættes gennem netværk. Mens du er i praktik opbygger du dit netværk og kan trække på dine kollegaers erfaringer. Hvis du gør et godt stykke arbejde vil mange af dem endda være villige til at anbefale dig videre ud i deres egne netværk på andre arbejdspladser, når du skal ud og have dit ‘rigtige’ job. Du kan endda være så heldig at der er en jobåbning når dit praktikophold er slut og så ligger du allerede lunt i feltet for virksomheden ved jo hvad den får.

3) Engagement

Det at du er villig til at arbejde gratis siger noget til en fremtidig arbejdsgiver om dit engagement. Det viser du er villig til at yde noget ekstra og arbejde hårdt for at nå dine mål. Det siger noget om at du er seriøs og ikke er bange for at bestille noget.

Selvfølgelig er det mest optimale at man får løn for sit arbejde. Men hav fokus på dit langsigtede mål og overvej om det ikke kan være en god investering i din fremtid at tage et ulønnet praktikophold i forbindelse med din uddannelse.

Hvorfor er du eller har du været praktikant i en virksomhed?

 

Reklamer

4 thoughts on “3 grunde til det er en god idé at være ulønnet praktikant

 1. Hanne Jul-Rasmussen siger:

  Hmmm, jeg er lidt lunken på konceptet, må jeg sige.

  Jeg kan selvfølgelig godt se, at det kan være gavnligt at komme i praktik som studerende eller nyuddannet, så man kan skaffe sig et spirende netværk og en eller anden erfaring, og måske er jeg ikke den rette til at udtale mig, fordi jeg ikke har været ulønnet praktikant (ud over de praktikforløb, der er integreret i læreruddannelsen).

  MEN.

  Det har min kæreste. Og det var ikke nogen god oplevelse.

  Min kæreste er akademiker. Hun har under sin uddannelse studeret ved et udenlandsk universitet. Hun har også ret mange års erfaring inden for sit felt og fra anerkendte firmaer. Således er hun i besiddelse af et pænt CV.

  Det hjalp hende bare ikke meget, da hun i forbindelse med en massiv fyringsrunde blev opsagt fra sit job i en større dansk virksomhed, fordi hun var en af de senest ansatte.

  Hun havde mere end svært ved at finde nyt arbejde, for det var midt under krisen, og der var somme tider mere end 500 ansøgere til de få ledige stillinger, der kunne komme på tale.

  Så indvilligede hun i at komme i tre måneders virksomhedspraktik.

  Hun blev presset af Jobcenteret og lokket af praktikvirksomheden, der signalerede til hende, at en fastansættelse kunne komme på tale efter endt praktik. Hun var ganske vist ret overkvalificeret til opgaverne, men hun tænkte, at det er bedre at have et job end ikke at have et job.

  Big mistake.

  Virksomheden havde i realiteten ikke den fjerneste intention om at fastansætte. Netværk blev der ikke meget af, da det var et ret lille firma med en ret lille kontaktflade. Og da opgaverne lå under min kærestes niveau, var der ikke rigtig noget at skrive på CVet.

  Det var faktisk lidt ydmygende.

  Senere er jeg stødt på en række etablissementer, som systematisk haler den ene praktikant efter den anden ind til ulønnet arbejde. Som ganske enkelt budgetterer med en gratis medarbejder uden intention om at ansætte.

  Min skole er et af disse etablissementer. Vi har konstant en ulønnet person til at sidde på biblioteket og stemple bøger ind og ud.

  Det er lidt usympatisk, synes jeg.

  Men det er nok et område med mange nuancer, og det er sikkert rigtigt, at der kan være fordele ved et praktikforløb.

  Afhængigt af praktikantens situation og praktikvirksomhedens beskaffenhed.

  Like

  • Jeg synes der er stor forskel på hvilken type praktik vi taler om. Uddannelsespraktik synes jeg er en fair og rimelig løsning for begge parter.

   Andre former for praktik er straks meget mere komplicerede og det afhænger enormt meget af situationen om det er udnyttelse, win-win eller om virksomheden rent faktisk påtager sig en større opgave.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s