Hvem er en særligt beskyttet medarbejder?

Som udgangspunkt fremgår det af kontrakten og/eller overenskomsten, hvordan en medarbejder er beskyttet i forhold til en eventuel opsigelse. Typisk i form af et bestemt varsel og med et krav om en vis saglighed i opsigelsen. Er der tale om en funktionær, så gælder desuden funktionærloven.

Ud over de almindelige opsigelsesvarsler og et krav om saglighed, så findes der nogle typer af medarbejdere, der er særligt beskyttede. Det er f.eks. gravide, handicappede, medarbejdere med handicappede børn, deltidsansatte, tillidsmænd, arbejdsmiljørepræsentanter, samarbejdsudvalgsmedlemmer og visse andre medarbejdere.

Den særlige beskyttelse beskytter mod at blive opsagt med udgangspunkt i de særlige forhold. En handicappet kan f.eks. ikke opsiges pga. sit handicap, en gravid kan ikke opsiges, fordi hun er gravid osv. Det er ikke ensbetydende med det aldrig sker, men hvis det sker, så har virksomheden en tungere bevisbyrde i forhold til at bevise, at opsigelsen intet har med handicappet eller graviditeten at gøre. Og da det tit kan være svært at bevise, får den opsagte ofte en ekstra sum penge med.

Tillidsmænd og arbejdsmiljørepræsentanter er særligt beskyttede, fordi de har påtaget sig en opgave, der kan bringe dem på kollisionskurs med ledelsen. Populært sagt så bør tillidsmanden være den sidste en virksomhed fyrer, da der skal ”tvingende årsager” til for, at man opsiger en tillidsmand. Du skal altså ikke fristes til at tro, at når bare du er tillidsmand, så kan du gøre som det passer dig. En tillidsmand skal selvfølgelig også passe sit arbejde og følge de regler, der gælder på arbejdspladsen ellers kan han/hun fyres lige som alle andre, men man har så bare typisk et varsel, der er dobbelt så langt, som det varsel man ellers har.

Som arbejdsmiljørepræsentant har man den samme beskyttelse som en tillidsmand. Men kun hvis man er ansat på en virksomhed, der er dækket af en overenskomst jf. denne nyligt afsagte dom om opsigelse af en arbejdsmiljørepræsentant.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s