Ville du arbejde hos McDonald’s?

For tre dage siden fyldte McDonald’s 75 år. Mon ikke de fleste af os har et had-kærlighedsforhold McDonald’s? Vi ved godt, det ikke er sundt, men det er nemt, bekvemt og du ved, at du får det samme produkt, uanset hvor du er i verden.

McDonald’s logo er et af verdens mest kendte og er blevet et symbol for fastfood. Lige som et McJob, er kælenavnet for et lavt betalt job, de færreste gider at have.

Tidligere på året blev McDonald’s kåret til den virksomhed, danskerne mindst har lyst til at arbejde i – nr. 305 ud af 305 virksomheder. Der er bare det, at tre år i træk ( 2011, 2012 of 2013) har McDonald’s medarbejdere kåret McDonald’s til Danmarks Bedste Arbejdsplads i Great Place to Work’s målinger. Hvorfor er de mon så glade for at arbejde på Danmarks mindst attraktive arbejdsplads?

For mig at se, så er der tre ting McDonald’s gør i særklasse, som skaber medarbejdertilfredshed.

 1. De er tydelige

Alt er klart defineret og arbejdsgangene er beskrevet. Du begynder med at lave pommes frites og når du mestrer det, kan du rykke videre til næste opgave. Og der er manualer og undervisningsmateriale tilgængeligt for alle opgaver. Karrierevejene er tydelige og du kan ligefrem se på antallet og farven på den enkelte medarbejders stjerner, hvor de er i hierakiet. På hjemmesiden kan enhver gå ind og se, hvordan du bliver leder i McDonald’s, så kan det næsten ikke blive mere tydeligt

2. De giver ansvar

Så snart du har vist, du mestrer en opgave, har du mulighed for at rykke videre til næste trin. De giver deres medarbejdere ansvar og er tydelige med, hvem der har ansvar for hvad.
Da McDonald’s for tredje gang blev kåret til Danmarks Bedste Arbejdsplads, lod de en ung gymnasiepige fra Sønderjylland, der havde været ansat i tre måneder, holde takketalen. Hvilket viser noget om det ansvar, de tør at give medarbejdere og hvilken tillid man bliver vist. Jeg talte med hende bagefter, og hun havde skrevet talen selv – det var hendes betingelse for at sige ja til at holde den. Jeg har sjældent hørt nogen være så stolt af sin arbejdsplads.

Jeg har haft flere kollegaer, der har arbejdet på McDonald’s og alle mindes de deres tid med glæde. Ud over de to ting, jeg allerede har nævnt, så fremhæver de en tredje: festerne

3. Fælles mål og belønning

Typisk så er belønningen for at nå salgsmål og andre former for mål, penge til restaurantens festkassen. Altså en belønning til fællesskabet og ikke den enkelte. Så dels styrkes det sociale gennem festerne og samarbejdet i det daglige. Og festerne i McDonald’s er åbenbart legendariske, for der er flere, der bliver ved med at tage et par vagter, selvom de får jobs andet sted, så de kan blive ved at blive inviteret til festerne.

Eksemplet med McDonald’s viser, at det er ikke nødvendigvis den virksomhed der har det bedste omdømme, der er det bedste sted at arbejde. Og når alt kommer til alt, så må det være medarbejdernes vurdering fremfor vores fordomme, der afgør om en virksomhed er attraktiv som arbejdsplads.

Her kan du læse mere om hvordan man kårer Danmarks Bedste Arbejdsplads. Billedet er lånt på McDonalds hjemmeside.

Reklamer

2 thoughts on “Ville du arbejde hos McDonald’s?

 1. fossdal siger:

  Det har tidligere været fremme i medierne, at der blev snydt med undersøgelsen “Danmarks bedste arbejdsplads”. Hvor kun medarbejdere som havde en positiv holdning til McDonald fik lov til at udfylde skemaerne. Chefen havde vist også udfyldt en del skemaet selv. Så det skal man nok have i baghovedet når man kigger på McDonalds’ fantastiske placeringen.

  Like

  • Jeg kan godt huske skriverierne og dels er der strammet op på det og dels så var det formiddagsbladene, der kørte historien.
   Den bedste arbejdsplads måles desuden på et par andre parameter også, så det er ikke medarbejder tilfredsheden alene, der gør det.
   Men det er klart en pointe, at en medarbejderundersøgelse er nødt til at være reelle svar for at være noget værd.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s