Studenterhue eller svendebrev?

For øjeblikket et tusindvis af unge mennesker i landets folkeskoler i gang med at læse til deres afsluttende eksamen. Det betyder også, at de skal træffe et valg om, hvad næste skridt i deres liv skal indeholde. Er det studenterhuen, der skal trykke eller er det erhvervsskolerne, der kalder? Døre åbner og lukker sig alt efter hvilket valg de træffer.

I årenes løb har jeg mange gange siddet over for en kok eller tjener, der gerne har villet læse videre, men ofte har opgivet drømmen, fordi rejsen typisk kræver en adgangsgivende eksamen på gymnasieniveau.

Nu er der heldigvis håb forude. Med EUX kan man nemlig blæse og have mel i munden. Fra august 2015 bliver det på en lang række erhvervsuddannelser muligt at tage en eksamen svarende til HF, samtidig med den erhvervsfaglige uddannelse. Dvs. man får både svendebrev OG studenterhue. Det med studenterhuen skal tages helt bogstaveligt, for der er lavet en decideret EUX hue som du kan se øverst i indlægget.

Det er varierer for de forskellige uddannelser, hvor lang tid det tager oven i den almindelige lærlingeuddannelse at tage en EUX, men regn med et til halvandet år ekstra i forhold til læretiden. Der er løn under uddannelsen, lige som man kender det fra en almindelig læreplads.

Her kan du læse mere om EUX samt se hvilke uddannelser, det er muligt at kombinere med EUX. Desværre er det pt. ikke muligt at kombinere kokke- og tjeneruddannelsen med EUX, men det kommer forhåbentligt.

Billedet er lånt på sde.dk

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s