Hvorfor er 1. maj arbejdernes kampdag?

I morgen er 1. maj , Arbejdernes  Internationale Kampdag, senere arbejdernes festdag – og nu om stunder vel mest af alt sidde-udenfor-og-drikke-håndvarme-øl-dag.

Beslutningen om at kampdagen skal ligge den 1. maj blev truffet i 1889, hvor man for at fejre 100-året for den franske revolution holdt to store internationale arbejderkongresser i Paris. Allerede 3 år før havde amerikanske arbejdere demonstreret for 8 timers arbejdsdag, netop på den dag i maj.

I Danmark var 1. maj skiftedag for tjenestefolk (tidligere skiftede man plads 1. maj og 1. november) og dagen var derfor en fridag også selv om man ikke skulle skifte plads. For alle andre end tjenestefolk var dagen en almindelig arbejdsdag

I København blev arbejderne nægtet ret til at gå i demonstrationstog gennem byens gader og i stedet mødtes man i Fælledparken hvor det anslås at 30-40.000 deltog i 1. maj arrangementet. Efter sigende var det dette første 1. maj møde, der fik Stauning til at melde sig ind i socialdemokratiet, om end han var skuffet over, der ikke var flere som mødte op.

Personligt synes jeg 30-40.000 er et imponerede fremmøde, eftersom de der deltog selv måtte betale for en fridag og deltagelsen har været med en vis risiko. Dels fordi mange arbejdsgivere truede med at fyre de medarbejdere der deltog og dels fordi de fleste har måtte kunne huske hvor mange tæsk arbejderne fik ved “Slaget på Fælleden” i 1872.

De første mange år var hovedformålet med 1. maj at demonstrere for retten til 8 timers arbejde, 8 timers frihed og 8 timers hvile.

Har du lyst til at vide mere om 1. maj kan du gå ind på Arbejdermuseets hjemmeside og læse mere.

* Billedet er lånt hos vestergaard.dk

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s